Institut
für
umfassende,urbane,unverbrauchte,umwerfende,unnachahmliche,unvergleichliche,unkomplizierte,unbeschreibliche,unbeschwerte,unkonventionelle,ultrageschmeidige,urige,unterhaltsame,unglaubliche,ungezogene,unkonventionelle,unfassbare,unerwartete,unwiderstehliche,unerschütterliche,unverbesserliche,umweltbewusste,unglaubliche,ungewöhnliche
Baukunst
EN | DE
CONTACT
ABOUT US
PROJECTS

_I
I_
¯I site plan
Plan: roedig.schop architects I¯

K78


Conversion and renovation of a historically protected outbuilding to a private family home.

Location: 10435 Berlin - Prenzlauer Berg

Year: 2009-2010

Project: roedig.schop architects

Owner: private
Rs lageplan 500 swx
_I
I_
¯I courtyard facade by night
Photo: Gianni Plescia I¯
Rs arch k78 d mmerung03 plescia
The two-storey outbuilding in the courtyard of a block in Kollwitzkiez, Berlin, dates back to the Gründerzeit (the “founders period, mid- to late 1800s). In 1995 it was placed under protection as part of a

historically listed ensemble.

The building, formerly used as a cider mill and brewery, has now been converted into a private living space.
_I
I_
¯I interior before the renovation
Photo: roedig.schop architects I¯
Rs arch k78 innenraumbestand01 roedigschop
The building was formerly used as a

cider mill and brewery.

The industrial charm of steel girders, stone ceilings, and floor-to-ceiling tiled walls needed to be preserved during the conversion.
_I
I_
¯I facade before the renovation
Photo: roedig.schop architects I¯
The outbuilding was quite dilapidated

before the renovation

.
Rs arch k78 fassadebestand02 roedigschop grau
_I
I_
¯I courtyard facade by day
Photo: Gianni Plescia I¯
Rs arch k78 fassade plescia
The existing brick facade facing the courtyard was

carefully restored

and insulated from the inside to preserve the time-worn character of the exterior. In place of the former service elevator, a two-story glass element set in front of the facade marks the new entrance.
_I
I_
¯I the kitchen
Photo: Gianni Plescia I¯
Rs arch k78 k che plescia
The

Traces of Time

were also preserved in the interior. Tiled walls were cleaned, others were re-plastered or painted.
_I
I_
¯I the living room
Photo: Gianni Plescia I¯
A new

two-story stairwell

links the more private upper floor with the living, cooking, and work spaces on the ground floor.
Rs arch k78 luftraum03 plescia
_I
I_
¯I view upstairs
Photo: Gianni Plescia I¯
Rs arch k78 luftraum06 plescia
A new raised roof with skylights and a glazed atrium on the upper floor bring

light and air

into the 7-meter-deep, singly-aligned structure.
_I
I_
¯I the bedroom
Photo: Gianni Plescia I¯
Rs arch k78 schlafen plescia
The bedroom – particularly

eye-catching.

_I
I_
¯I the atrium
Photo: Gianni Plescia I¯
Rs arch k78 wohnen plescia
The cozy reading area upstairs is naturally lit by the

Atrium.

_I
I_
¯I floor plan, ground floor
Plan: roedig.schop architekten I¯

floor plan, ground floor

Rs eg 50 sw
_I
I_
¯I floor plan 1st floor
Plan: roedig.schop architects I¯

floor plan 1st floor

Rs og 50 sw
_I
I_
¯I courtyard facade
Plan: roedig.schop architects I¯

courtyard facade

Rs ansicht 50 sw
_I
I_
¯I longitudinal section
Plan: roedig.schop architects I¯

longitudinal section

Rs schnitt 50 sw
_I
I_
¯I detailed cross section
Plan: roedig.schop architects I¯

detailed cross section

Rs dff detail 50 sw