Institut
für
unverbrauchte,unwiderstehliche,unnachahmliche,urige,unverbesserliche,umwerfende,urbane,unglaubliche,umfassende,ungezogene,unbeschreibliche,unfassbare,unvergleichliche,unbeschwerte,unglaubliche,unkomplizierte,ultrageschmeidige,unkonventionelle,ungewöhnliche,umweltbewusste,unkonventionelle,unterhaltsame,unerwartete,unerschütterliche
Baukunst
EN | DE
CONTACT
ABOUT US
PROJECTS

_I
I_
¯I site plan
Plan: IFUB* I¯

Südberg


Urban planning competition for the construction of a new city block in Nürnberg, South Germany

Location: 90459 Nürnberg

Year: 2013

Awarding body: Europan

Suedb lageplan 10
_I
I_
¯I view from Sperberstraße
Rendering: IFUB* I¯
Suedb aussenansicht2 40
The metropolitan region of Nürnberg is growing. But not only that. Changes in organization, operation networks, job opportunities, demographic change, new ways of life, as well as immigration and integration, all require a flexible city and a new approach. Representing such change is the

Südstadt Nürnberg.

The project Südberg, the construction of a complete city block, illustrates how Nürnberg can master its current and future problems sustainably.
_I
I_
¯I ground area
Logo: IFUB* I¯
Suedb logo1 50
In terms of urban space, the new structure is modestly reduced through the implementation of fewer, more precise location-related developments.
The basis for determining the volume of the structure is the

ground area.

_I
I_
¯I Maximum volume
Logo: IFUB* I¯
Suedb logo2 60
The predetermined setback and height limit dictate the

maximum volume

of the new building. In response to its surroundings, the building is trimmed back towards the adjacent squares.
_I
I_
¯I cut height
Logo: IFUB* I¯
Suedb logo3 70
The gable facades of the

trimmed volume

playfully solve problems: They organize the height differences in the structure, give an appropriate backdrop to the urban spaces surrounding them, and mark the three courtyard entrances.
The final volume of the city block is determined by a reduction of the vast roof.
_I
I_
¯I city block
Logo: IFUB* I¯
Suedb logo4 80
The resulting

city block

is sympathetically incorporated into the existing architectural surroundings and at the same time creates a strong, exciting, and dynamic building within the city.
The inner courtyard, necessary as a natural light source, becomes the cornerstone of the new building block.
_I
I_
¯I finished structure
Logo: IFUB* I¯
Suedb logo5 90
The

new courtyard

responds to the “green area” deficit, transforming into a green oasis for the resident community. The terracing of the facades creates ideal lighting conditions for the courtyard area whilst maximizing the land use. In addition, terraces on all floors ensure generous gardens for all.
_I
I_
¯I site plan and ground floor
Plan: IFUB* I¯
Suedb 210 grundriss eg
At street level, the

building block and city are interwoven.

At the open entrances to the courtyard, both ornamental and drinking fountains make the summer heat bearable and provide incentives to use the new front areas. The new, small but fine Galvanipark in the north offers green areas with trees.
The different commercial and residential spaces on the ground floor are arranged on different sides of the building. Public facilities are located on the busy street-sides. A day-care center, shops, cafés and such, provide essential and recreational facilities. The apartments on the ground floor facing the quieter Schillerstraße are designed as a raised ground floor.
The spacious green courtyard, which is open to the public, is freely accessible through five entrances. The central green area is raised above the level of the passageways and offers diverse seating as well as a play area and a bathing fountain.
_I
I_
¯I view to the green courtyard
Rendering: IFUB* I¯
The underlying objective of the project is the creation of an integrative, socially responsible and intergenerational community area. Particular attention was paid to the quality and attractiveness of common areas and meeting places.

The green courtyard

becomes the linchpin of the concept on all levels. Via the staircases at the entrance to the courtyard you can reach the apartments along encircling arcades. These are much more than a logistical building measure. Spacious communal terraces with niches and openings, fixed plant troughs and benches, invite you to meet, chat, and spend time with neighbors.
Suedb innenansicht 30
_I
I_
¯I view to Sperberstraße from the square
Rendering: IFUB* I¯
Suedb aussenansicht 20
The building is successfully integrated into the city via the uniform design of the

exterior facade

which gives quite a different impression to that on the inside. Towards the streets, the solid walls provide the necessary sound insulation and conserve heat. The hard, edgy shape of the city block is promoted by the elegant brick material, yet broken up somewhat by its varied shades. The plain tiles of the roof, contrasting against the brick, emphasize the sculpturality of the form. Regularly placed square windows formulate an urban facade. The interplay of double-doored balconies together with the external swing windows creates an additional depth. The balcony railings, which differ for each house, provide subtle visual distinctions.
_I
I_
¯I living typologies
Plan: IFUB* I¯
Suedb 300 wohntyp0
Based on a repeating 3.60 m grid, the solid construction not only ensures an economical build, but also offers endless possibilities for the flexible design of a variety of

living typologies.

Within one axis, two-room apartments can be arranged, and across two axes, three to four-room apartments can be created. A logical differentiation between the various apartment sizes is achieved through the staggering of levels to the courtyard.
_I
I_
¯I floor plan of parking level
Plan: IFUB* I¯

floor plan of parking level

Suedb 220 grundriss tg
_I
I_
¯I floor plan 2nd floor
Plan: IFUB* I¯

floor plan 2nd floor

Suedb 230 grundriss 2og
_I
I_
¯I floor plan 4th floor
Plan: IFUB* I¯

floor plan 4th floor

Suedb 240 grundriss 4og
_I
I_
¯I floor plan 5th floor
Plan: IFUB* I¯

floor plan 5th floor

Suedb 250 grundriss 5og
_I
I_
¯I floor plan 6th floor
Plan: IFUB* I¯

floor plan 6th floor

Suedb 260 grundriss 6og
_I
I_
¯I cross section
Plan: IFUB* I¯

cross section

Suedb 270 schnitt
_I
I_
¯I Aspect from Pillenreuther Straße
Plan: IFUB* I¯

Aspect from Pillenreuther Straße

Suedb 280 ansichtpillenreuther
_I
I_
¯I Facade development along Sperberstraße
Plan: IFUB* I¯

Facade development along Sperberstraße

Suedb 290 ansichtabwicklung