Institut
für
ultrageschmeidige,unverbrauchte,unerschütterliche,urige,unglaubliche,unfassbare,ungezogene,unbeschwerte,unterhaltsame,unkonventionelle,unvergleichliche,unnachahmliche,unkomplizierte,unkonventionelle,ungewöhnliche,unverbesserliche,unerwartete,unwiderstehliche,umweltbewusste,umfassende,unbeschreibliche,urbane,unglaubliche,umwerfende
Baukunst
EN | DE
CONTACT
ABOUT US
PROJECTS

_I
I_
¯I site plan
Plan: IFUB* I¯

Apartment S


Apartment renovation in an Art Déco Villa in west Vienna.

Location: 13th district, 1130 Vienna, Austria

Year: 2013 - 2015

In collaboration with: Architect DI Barbara Fenzl, Vienna (project, commission, site management)

Owner: private

In press: DA! Jahrbuch Architektur Berlin 2016, 99% Design magazine, &Living 2/2016, Atrium 6/2016, Elle Decoration China 1/2017, Schöner Wohnen Österreich 3/2017, Das ideale Heim Spezial - Bäder Nr. 79
Wohnungs lageplan
_I
I_
¯I The owners in the kitchen
Photo: Sorin Morar I¯
Wohnungs kueche 00
Vienna is a special place to live. Not only because of the countless number of co-operatively owned rental properties available, but because of gems like this

Art Deco Villa, built in 1931,

which consists of three privately owned apartments. The clients and owners of the ground floor have occupied their apartment since 2013. Up until the IFUB* was commissioned for the redesign, it was almost continually lived in and had been maintained in a comfortable but worn condition. When developing the new design, crucial factors like past design interventions and childhood memories needed to be considered alongside the intrinsic characteristics of the basic structure.
_I
I_
¯I graphic concept
Graphic: IFUB* I¯
Wohnungs konzeptskizze
When asked what appealed to them in terms of design and architecture, the clients brought up the movie "Metropolis," and keywords like the Bonn Bundestag and historic train compartments. All of these somewhat diverse and unusual aesthetic ideas were kept close in mind when developing the reserved and understated

design concept.

_I
I_
¯I living room before renovations
Photo: owner I¯
Wohnungs wohnen alt
The apartment itself was one of our most important sources of

inspiration.

To restore the original character in as sustainable a way as possible, many original materials and built-in features were preserved. Examples include the exposing and refurbishing of the parquet floors and the old painted dado borders on the walls. Although the wallpaper was removed and the walls re-plastered, the decorative borders were reincorporated as part of the new lighting concept.
_I
I_
¯I kitchen before renovations
Photo: owner I¯
Wohnungs kueche alt
The kitchen felt uninviting and was actually designed as staff kitchen. For this reason, it was fundamentally changed during the renovation. Yet, by preserving the original furniture like the fitted units, and restoring the existing floor, some of the

old charm

of the room has been retained.
_I
I_
¯I bathroom before
Photo: owner I¯
The old toilets and bathrooms, which were completely outdated, were refitted and optimized. However, even here, old wall tiles were laboriously saved and

reused

elsewhere.
Wohnungs bad alt
_I
I_
¯I the entrance
Photo: Sorin Morar I¯
Wohnungs entree 30
Today, a feeling of uncompromising spaciousness is met upon entering through the main door of the apartment. The entrance hall was

visually enlarged

using simple measures without any major modifications. Opposing mirrors infinitely extend the space, while the light gray walls, together with the white, illuminated ceiling, increase the lofty and open feel. The material features of brass knobs and handles from the front door are carried over to the wardrobe design.
_I
I_
¯I the entrance
Photo: Sorin Morar I¯
Elegantly discreet: hiding behind all of the mirrored cupboards in the entrance are now the refitted

electrical installation boxes.

Centrally accessible, maximally space-saving and at the same time completely invisible.
Wohnungs entree 20
_I
I_
¯I the ceiling of the entrance
Photo: Sorin Morar I¯
The striking view to the

entrance hall ceiling

provides a graphic illumination.
Wohnungs entree 10
_I
I_
¯I leading to the kitchen
Photo: Sorin Morar I¯
Wohnungs kueche 40
From the entrance, the former lobby leads to the kitchen. An old family

kitchen cabinet

was integrated within the built-in furniture.
_I
I_
¯I the apothecary cabinet
Photo: Sorin Morar I¯
By demolishing the dividing wall, the transition between the lobby and kitchen is now fluid. As part of the new space-forming white kitchen, in addition to ample storage and a rinsing niche, an extendable cupboard was integrated, which was baptized by the owners as

"the apothecary cabinet."

Wohnungs kueche 80 klein
_I
I_
¯I The apothecary
Photo: Sorin Morar I¯
Wohnungs kueche 100
The apothecary cabinet in

Detail.

The symbiosis of storage space and presentation attracts the eye.
_I
I_
¯I overview of the kitchen
Photo: Sorin Morar I¯
Wohnungs kueche 50
The wall between the former staffroom and kitchen had to go. The only trace of this divide is the change in the flooring and the beams. While the

checkerboard tiles

were replaced and re-laid with underfloor heating, the parquet floor is completely original and only treated with a sympathetic restoration.
_I
I_
¯I the kitchen island
photo: Sorin Morar I¯
Wohnungs kueche 30
The new heart of the apartment is the

kitchen island.

By merging the old kitchen with the former staffroom, a new space was created in which to cook, eat, meet, and relax.
_I
I_
¯I view of the kitchen
Photo: Sorin Morar I¯
Wohnungs kueche 60
The kitchen at a glance. Above the central kitchen island is a black-lacquered

suspended steel shelf

with storage lattices through which the old bunker lamps and the extraction hood are hung. The offset shape of the kitchen island’s steel base provides seating and the same form is also repeated in the hanging shelf.
_I
I_
¯I view towards the dining area
Photo: Sorin Morar I¯
The view towards the dining room highlights the harmonious interplay of

old and new.

Built-in wardrobe to the front right, new fitted kitchen to the front left, integrated old kitchen furniture, center left.
A brand new stainless steel sink, custom-made to meet the client’s specifications, was installed into the rinsing niche.
Wohnungs kueche 90
_I
I_
¯I the sink niche
Photo: Sorin Morar I¯
Wohnungs kueche 70 klein
Revealing, radiating, reflecting? The backdrop and lighting by the sink

play with the perception

of the viewer.
_I
I_
¯I worktop detail
Photo: Sorin Morar I¯
The kitchen in

detail.

The oak panel of the kitchen island is mirrored in the sink unit - but now with a stainless steel top surface.
Wohnungs kueche 10
_I
I_
¯I the kitchen ceiling
Photo: Sorin Morar I¯
Here, too, a glance up to the

kitchen ceiling

reveals a graphic spectacle.
Wohnungs kueche 20
_I
I_
¯I the bathroom
Photo: Sorin Morar I¯

The master bathroom

maintained a modest size and the original dimensions were kept. However an improved order and the expansive mirrored cabinet almost doubles the perceived space. The special trick here: an existing door to the library was preserved at the request of the client - but is now hidden behind a secret door in the left-hand side of the mirrored cabinet.
Wohnungs bad 50 klein300
_I
I_
¯I the bathroom
Photo: Sorin Morar I¯
Wohnungs bad 20
The bathroom design follows the same principles as the kitchen and shower room. Unimposing surfaces in combination with black steel racks bring order and clarity to the rooms. The dark

Terrazzo

floor works perfectly with the color scheme and with an integrated drain, is incredibly easy to keep clean.
_I
I_
¯I the handrails
Photo: Sorin Morar I¯
Wohnungs bad 10
Specially made

towel rails

were installed directly above the new radiators.
_I
I_
¯I wash stand
Photo: Sorin Morar I¯
Small yet fine,

a detail

of the washbasin stand: A holder for toilet paper is elegantly incorporated.
Wohnungs bad 30 klein
_I
I_
¯I the faucets
Photo: Sorin Morar I¯
Appearing almost like a

spaceship,

the faucets meld with the mirror cabinet.
Wohnungs bad 40 klein300
_I
I_
¯I the shower room
Photo: Sorin Morar I¯
The former WC has been expanded into what was once the hallway, transforming it into a well-ordered, elongated

shower room.

The WC space was itself converted to the shower. The light terrazzo with the brightly plastered walls makes the narrow, elongated room look spacious and friendly.
Wohnungs dsuchbad 20klein400
_I
I_
¯I tiles of the shower area
Photo: Sorin Morar I¯
Wohnungs dsuchbad 10klein
In the shower room, a checkerboard pattern was created using the salvaged and cleaned-up

old tiles together with new tiles.

_I
I_
¯I plastering and switches
Photo: Sorin Morar I¯
Wohnungs dsuchbad 30klein300
Both bathrooms had a textural,

ridged plastering

on the walls which gave a pleasant feel. This was maintained almost up to the ceiling; the rest being finished in smooth plaster. The new light switches were selected to compliment the background.
_I
I_
¯I wall and ceiling design
Photo: Sorin Morar I¯
Wohnungs wohnen 20 klein
Throughout the living area (living and dining room, library, bedroom, and guest room) a uniform

wall and ceiling design

was chosen. White walls were combined with gray ceilings, with the transition characterized by black borders that also serve as lighting strips. During the day, the brightness is most reflected and concentrated on the light walls, at night, the effect is balanced and somewhat reversed by the illuminated ceilings.
_I
I_
¯I the living room
Photo: Sorin Morar I¯
Wohnungs wohnen 30 klein
One of the owners regularly sits at his piano in the

living room

and enjoys the good acoustics.
_I
I_
¯I the fireplace
Photo: Sorin Morar I¯

The new fireplace

has been integrated into the design concept and now warms the living room in the cold winter months.
Wohnungs wohnen 40 klein400
_I
I_
¯I the library
Photo: Sorin Morar I¯

What the owners say:

“It was clear to us right from the beginning that, together with the IFUB*’s creative team, we would design a great apartment in an exciting environment that combined the past and the future. Of course, we could not have guessed that they would create an environment so inspiring for us. Many thanks to the great team of architects, our excellent site manager, and all the tradespeople involved!
Wohnungs wohnen 10 klein
_I
I_
¯I floor plan before renovation
Plan: IFUB* I¯

floor plan before renovation

Nwg p grundriss vorher
_I
I_
¯I floor plan after renovation
Plan: IFUB* I¯

floor plan after renovation

Nwg p grundriss nachher