Institut
für
unkonventionelle,unerwartete,umwerfende,urige,ungewöhnliche,unbeschwerte,unnachahmliche,ungezogene,unglaubliche,unwiderstehliche,unverbesserliche,unvergleichliche,unkomplizierte,unglaubliche,unverbrauchte,ultrageschmeidige,urbane,umweltbewusste,unfassbare,umfassende,unterhaltsame,unerschütterliche,unbeschreibliche,unkonventionelle
Baukunst
EN | DE
CONTACT
ABOUT US
PROJECTS

_I
I_
¯I Site plan
Rendering: IFUB*/Steidle I¯

PEK


Architectural Design Competition for a Residential and Commercial Development

Location: Prinz-Eugen-Park in Munich

Year: 2017

In collaboration with: steidle architects and Stefanie Jühling (landscape architects)

Owner: GVG Grundstücks-, Verwaltungs- und Verwertungsgesellschaft mbH

Award: 2nd place

Pek 20 lageplan 300
_I
I_
¯I View of southeast corner
Rendering: IFUB*/Steidle I¯
Pek 00 perspektive1a 400
On the site of the former “Prinz Eugen Kaserne” in Munich’s Bogenhausen district, a new residential development is being planned. The design for the focal building complex standing at the center of this development was the object of the architectural design competition "Prinz Eugen Karree" or

PEK,

for short. The new main building should not only contain diverse commercial stores like supermarkets, restaurants, and small shops, to provide for the residential development, but should itself also comply to the so-called “Konzeptioneller Mietwohnungsbau,” (program for government funded housing) which will be supported by the City. Together with strict expectations regarding the ground plans and a proposed minimum life-span of 60-years for the intended use, there were additional criteria such as a green courtyard with urban garden, a sustainable method of construction, and provision of soundproofing.
_I
I_
¯I predefined layout
Logo: IFUB*/Steidle I¯

The basic layout

was already laid out in the existing urban plans. As a central component of the entire area, the building has special significance as a landmark and notable building for the district. The heavily used Cosimastraße means there is extreme noise exposure on the west side, and to a lesser extent also on the north and south side. In the east, on the other hand, the Quartiersplatz, with its clear edges, provides maximum quality for recreational activities.
Pek 10 logo0 300
_I
I_
¯I soundproofing
Logo: IFUB*/Steidle I¯
On the three noisiest sides of the city block, the facade is staggered. As a result, not only is the requirement for sound diffusion fulfilled, but the large block becomes structured into pleasant parts that are perfect for creating new addresses. The rounding of the corners formed through the

staggered design

creates a highly recognizable appearance and acts as a welcoming gesture at the entrances of the residences.
Pek 10 logo5 300
_I
I_
¯I Height development
Logo: IFUB*/Steidle I¯
The rounded corners not only moderate the entrance, but also emphasize the exciting

height development

towards the “Quartiersplatz.” The highest point is oriented directly towards the square, where it not only produces the best effect but also the least issues regarding its setback from other building surfaces.
Pek 10 logo2 300
_I
I_
¯I Quartiersplatz
Logo: IFUB*/Steidle I¯
Towards the

Quartiersplatz,

the building is straight: it edges the square and adds structural strength to the public space.
Pek 10 logo3 300
_I
I_
¯I Height development and building depth
Logo: IFUB*/Steidle I¯
Height grading and

building depths

have been designed to optimize the floor plans, depending on which side of street they are located. The narrowest building is located towards the noisy Cosimastraße. Although the building depths are increased to the north, south, and west, they still remain below 15m, in accordance with the development plan. As a result, the courtyard is more spacious and airy. The design of the courtyard develops from the staggering of the exterior facades. However, the divisions are more refined on the inside; they dissolve from one house to the next and strengthen the feeling of the shared courtyard and thus of the community.
Pek 10 logo4 300
_I
I_
¯I View to Quartiersplatz
Rendering: IFUB*/Steidle I¯
Pek 00 perspektive1 600
The expressive design of the volume of the building is one that necessitated a uniform and calm materiality to emphasize the form without creating additional visual divisions. It was also important to create a stable, durable shell for this heavily-used building that lies at the

center of the district.

The design statutes of the district also need to be considered here. A bright, beige colored, slightly iridescent brick was therefore chosen for all facades. Stability, longevity, and low maintenance are the founding qualities of the material, but the subtle and inviting color and tactile texture create a livable feel that speaks to the buildings use. In addition, brick, as one of the most diverse materials, offers maximum freedom of design. Masonry parapets as a roof edge trim strengthen the volume of the build and ensure a pleasant finished look. In addition, these parapets transform the roofs into functional spaces. On the one hand, these screening fortifications maximum potential for installation of photovoltaic and solar thermal systems, and on the other hand, the roof areas that are easily accessible can be used by residents without disturbing the external view of the facade.
_I
I_
¯I Detail: Facade to Quartiersplatz
Plan: IFUB*/Steidle I¯

Detail: Facade to Quartiersplatz

Pek 30 detail ost 300
_I
I_
¯I View from Cosimastraße
Rendering: IFUB*/Steidle I¯
Pek 00 perspektive2 600
With the narrow building depth and externally situated stairwells, it is possible to orientate the rooms on the busiest

road side

inwards toward the courtyard. This way their exposure to the noise is minimized and all the apartments can enjoy open balconies and loggias without the need to develop technically sophisticated sound-proofed outdoor areas. The striking form of the facade is broken up with three window formats, set out in a calm and clearly defined grid. The staggering and the outlying placement of the staircases on the facade ensure a division into open and closed areas. The spaces become clearly defined without breaking up the house and maintain an unrestricting and open atmosphere.
_I
I_
¯I Detail: Facade to Cosimastraße
Plan: IFUB*/Steidle I¯

Detail: Facade to Cosimastraße

Pek 30 detail west 300
_I
I_
¯I View of the courtyard
Rendering: IFUB*/Steidle I¯
Pek 00 perspektive3 600
The facades to the

courtyard

deliberately speak a different language. Here the whole focus is maximizing quality of living. From the 1st to 5th floors, generous, deep-set windows from floor to ceiling, in combination with large balconies that span the width of the windows, open up the finely graduated facade toward the peaceful courtyard. Despite the differing materials and colors characteristic of the facade and the courtyard, including the rather stark balcony railing, several features ensure the cohesion between the outdoor space and exterior facade. Balcony railings and fronts in a bright, light gray create a neutral and friendly background that is softened by colored fabric shutters in green and blue tones.
_I
I_
¯I Detail: Facades to the courtyard
Plan: IFUB*/Steidle I¯

Detail: Facades to the courtyard

Pek 30 detail innen 400
_I
I_
¯I Floor plan: ground floor
Plan: IFUB*/Steidle/Jühling I¯

floor plan: ground floor

The commercial units on the ground floor are strongly influenced by the predefined logistical access points for deliveries and the underground parking in the northeast. Thus, the delivery areas of the large commercial units (a general store and drugstore) are arranged with clear and direct connections to the main entrance of the square. A bike rental station and bakery are also accessible from the same routes. Three smaller shops are located at three of the block corners: with this maximum external frontage they are optimally exposed to local and passing trade.
The entrances to the upper floor residential units are positioned at the curves of the façade staggering and ensure clear visibility and orientation.
Pek 20 grundriss 00 600
_I
I_
¯I Floor plan: 1st floor
Plan: IFUB*/Steidle/Jühling I¯

Floor plan: 1st floor

An issue of particular importance to the first floor was access to the common courtyard. The entrances of the individual houses here are also directly connected to the core areas of the development. This facilitates orientation in the building. A large stairway links the courtyard to the square outside, bringing life and exchange to both areas. This access route can also be used by residents and staff of the development. At the same location and sheltered under cover are common recreation areas.
Pek 20 grundriss 01 400
_I
I_
¯I Floor plan: 2nd & 3rd floors
Plan: IFUB*/Steidle I¯

Floor plan: 2nd & 3rd floors

The heavy noise load requires special measures not only in the layout of the building, but also in the detailed floor plan. Therefore, all development cores are placed on the outer facade and accentuated by the striking rounded edges of the staggered design. This placement of open areas along the street facades means the private apartments can be optimally aligned towards the quiet courtyard.
Pek 20 grundriss 0203 400
_I
I_
¯I floor plan: 4th floor
Plan: IFUB*/Steidle/Jühling I¯

floor plan: 4th floor

The roof areas on the 3rd and 5th floor feature extensive landscaping and are fitted with photovoltaic and solar thermal energy units. All other necessary technical hubs can be accommodated here as well.
Pek 20 grundriss 04 400
_I
I_
¯I floor plan: 5th floor
Plan: IFUB*/Steidle/Jühling I¯

floor plan: 5th floor

The proposed Urban Gardening project is positioned on the large roof area of the 4th floor, together with a sun terrace and activity area for small children. The seclusion afforded here creates opportunity for more exclusive, community-only recreation for the residents, whilst discouraging unrestricted and unwanted harvesting of the Urban Gardening projects bounty. Easy access to these roofs is provided by the two staircases in the five-story building, without the need for additional structures or elevators. The Urban Gardens are connected to the common areas and the outside staircase on the first floor and, with their optimal sunny location, are ideal for this use.
Pek 20 grundriss 05 400
_I
I_
¯I floor plan: UG 1
Plan: IFUB*/Steidle I¯

floor plan: UG 1

The underground garages are divided so that on the first underground level, the smaller number of commercial parking spaces is combined with occasional-use spaces for residents. Here, for each unit’s access stairwell, storage space, bicycle lots and waste rooms have been added, each of a size to accommodate the specific level of usage.
Pek 20 grundriss  01 400
_I
I_
¯I floor plan: UG 2
Plan: IFUB*/Steidle I¯

floor plan: UG 2

The main parking spaces for the residential units are arranged independently on the second underground level and separated from the rest of the underground car park with a single barrier at the ramp.
Pek 20 grundriss  02 400
_I
I_
¯I East Elevation
Plan: IFUB*/Steidle I¯

East Elevation

Pek 20 ansicht ost 800
_I
I_
¯I South Elevation
Plan: IFUB*/Steidle I¯

South Elevation

Pek 20 ansicht sued 500
_I
I_
¯I West elevation
Plan: IFUB*/Steidle I¯

West elevation

Pek 20 ansicht west 800
_I
I_
¯I north elevation
Plan: IFUB*/Steidle I¯

north elevation

Pek 20 ansicht nord 800
_I
I_
¯I cross section
Plan: IFUB*/Steidle I¯

cross section

Pek 20 querschnitt 500
_I
I_
¯I Longitudinal section
Plan: IFUB*/Steidle I¯

Longitudinal section

Pek 20 laengsschnitt 700