Institut
für
unkonventionelle,umwerfende,unglaubliche,unvergleichliche,unkomplizierte,unkonventionelle,ungezogene,unbeschreibliche,unglaubliche,ultrageschmeidige,unbeschwerte,unerwartete,urige,unverbrauchte,umweltbewusste,unverbesserliche,ungewöhnliche,unerschütterliche,unterhaltsame,urbane,umfassende,unwiderstehliche,unnachahmliche,unfassbare
Baukunst
EN | DE
CONTACT
ABOUT US
PROJECTS

_I
I_
¯I site plan
Plan: WEBERWÜRSCHINGER I¯

PROLIN


Renovation and development of a former textile factory as the new training center for REHAU AG + Co

Location: Gerberstraße 20, 95111 Rehau

Year: 2008 – 2010

Project: WEBERWÜRSCHINGER Architects

Owner: REHAU AG + Co

Awards:
Fritz-Höger-Prize 2014 - Category: office and commercial builds - special mention
Nominated for BDA Prize Bayern 2013 - Category: Ecological Concepts
best architects 11 Award in Gold
DETAIL Prize 2011 (Enterprise Award, Corporate)

In press:
Bauwelt 28/2010, Baumeister 02/2010, Metamorphose 02/2011, db 05/2011, Brick Bulletin 06/2011, Arkitekten 06/2011, Deutsches Architektur Jahrbuch 2011/2012, Frankfurter Allgemeine Zeitung 18.10.2011
Prolin lageplan
_I
I_
¯I View from northwest
Photo: WEBERWÜRSCHINGER I¯
Frontansicht
The merger of REHAU AG’s technical and commercial trainees from various locations in the city, together with the company’s rising number of apprenticeships, resulted in the 2008 decision to provide a new venue for training their own

next-generation young professionals.

In addition to the redesign and renovation, the use of state-of-the-art technology in the field of regenerative energy and ecologically sound materials ensured that the training center also became a model ecological construction.
_I
I_
¯I View before the renovation
Photo: WEBERWÜRSCHINGER I¯
Following on from the strongly locally-orientated corporate philosophy, a run-down, dilapidated warehouse and

former textile factory

from 1885, which was already owned by the company, was chosen for the new training center. The old building, a monument of the region’s industrial history, is located in a prominent yet picturesque location on the banks of the river Schwessnitz.
Vordemumbau
_I
I_
¯I Old warehouse during construction
Photo: WEBERWÜRSCHINGER I¯
Baustellenbild
Due to its deteriorating structure, the old building had to be completely gutted. Only the

solid brick walls

remained standing.
_I
I_
¯I New build during construction
Photo: WEBERWÜRSCHINGER I¯
Baustellebetonfenster
The expressive new build adjoining the old warehouse was built as a

reinforced concrete construction

with a brick veneer to suit the older building.
_I
I_
¯I View from the south
Photo: Stefan Meyer I¯
Img 7879 150dpi
The new building is connected to the western gable side of the warehouse; it extends the primary line of the warehouse’s pitched roof and with an angle following the course of the meandering river, settles into its own incisive and

imposing form.

_I
I_
¯I View from the east
Photo: Stefan Meyer I¯
The aim was to provide both a reflection of the historical roots of the company, represented by the old building, and a modern and technologically

progressive extension.

Img 7258 150dpi
_I
I_
¯I Junction of new and old
Photo: Stefan Meyer I¯
Img 7669 150dpi
The morphology, as well as all the other formative elements of the building — materials, structure, surfaces, and composition — are based on the underlying approach of

TRANSITIONING AND DEVELOPING

from old to new.
_I
I_
¯I Window component
Photo: Stefan Meyer I¯
Img 8646 150dpi
The client's desire to use high efficiency heat-insulating plastic windows (from their own production), while retaining the original

CAST IRON frames,

was realized through combining the existing window with a new internal one in the form of a "box window" construction.
_I
I_
¯I Workshops
Photo: Stefan Meyer I¯
The levels have been planned according to usage. The training workshops for

practical skills on the ground floor

are decorated in calming, work-conducive blue tones.
Img 8275 150dpi
_I
I_
¯I Main stairs
Photo: Stefan Meyer I¯
Img 6863 150dpi
The upper floors can be reached via a

LARGE STAIRCASE.

Part of the staircase in the entrance area is reserved as an exhibition mount for trainee workpieces.
_I
I_
¯I stair rail
Photo: Stefan Meyer I¯
Img 9626 150dpi
The distinctive

BLACK BAND

appears again and again throughout the building.
_I
I_
¯I recreation area
Photo: Stefan Meyer I¯
A buffer between work and learning, the

recreation area on THE FIRST FLOOR

is set in stimulating and cheerful red shades. The building's structure, which has been kept white and gray throughout, forms a suitably restrained backdrop.
Img 8867 150dpi
_I
I_
¯I recreation area
Photo: Stefan Meyer I¯
Img 9826 150dpi
The large

seating area

is at the heart of the building and is actively used not only during breaks but also for events.
_I
I_
¯I Men's changing room
Photo: Stefan Meyer I¯
Img 9572 150dpi
In addition to the recreation area, there are storage rooms on the first floor as well as

changing rooms and sanitary facilities.

_I
I_
¯I display table
Photo: Stefan Meyer I¯
Img 0112 150dpi
The confrontation between

old and new

is highly prominent at the intersection of the two buildings. The two dominant materials — brick and reinforced concrete — are strikingly displayed on the first floor, courtesy of a "folded out" display table.
_I
I_
¯I large classroom
Photo: Stefan Meyer I¯
Img 0421 150dpi
For a productive learning environment, the

THE second FLOOR

was kept fresh and neutral with flooring in various shades of green.
_I
I_
¯I small classroom
Photo: Stefan Meyer I¯
Img 0625 150dpi

TRAINING ROOMS

of different sizes, together with an IT room, complete the overall concept.
_I
I_
¯I ground plan
Plan: WEBERWÜRSCHINGER I¯

ground plan

Prolin grundrisse
_I
I_
¯I cross section
Plan: WEBERWÜRSCHINGER I¯

cross section

Prolin schnitte
_I
I_
¯I elevations
Plan: WEBERWÜRSCHINGER I¯

elevations

Prolin ansichten
_I
I_
¯I Facade detail of the old building
Plan: WEBERWÜRSCHINGER I¯

Facade detail of the old building

Prolin detail fenster