Institut
für
ungezogene,unerschütterliche,unkonventionelle,unterhaltsame,umweltbewusste,unwiderstehliche,umfassende,ungewöhnliche,unkomplizierte,unglaubliche,umwerfende,unglaubliche,unbeschwerte,unverbrauchte,unbeschreibliche,unerwartete,urige,unvergleichliche,unverbesserliche,unnachahmliche,unkonventionelle,ultrageschmeidige,urbane,unfassbare
Baukunst
EN | DE
CONTACT
ABOUT US
PROJECTS

_I
I_
¯I site plan
Plan: WEBERWÜRSCHINGER I¯

LITHIUM


Renovation of the central main building of the REHAU AG + Co

Location: Otto-Hahn-Straße 2, 95111 Rehau

Year: 2008 – 2012

Project: WEBERWÜRSCHINGER Architects

Owner: REHAU AG + Co
Lithium lageplan web
_I
I_
¯I View into the conference room
Photo: Stefan Meyer I¯
Lithium 10
With more than 15,000 employees worldwide, polymer specialist REHAU AG is one of the largest employers in the Upper Franconian region of Germany. The

central main building

of the corporation, the Rheniumhaus, was built in 1967/68 as one of the first open-plan offices. As the most significant point of contact for all employees and guests of REHAU AG, the ground floor has now been completely renovated.
_I
I_
¯I Forecourt before the renovation
Photo: WEBERWÜRSCHINGER I¯
Lithium  10
The

forecourt before the renovation.

A large empty area offers a rather cold and uninviting welcome to the company's many visitors.
_I
I_
¯I Entrance hall before the renovation
Photo: WEBERWÜRSCHINGER I¯
Lithium  20
Inside the building, a plethora of built-in components from various decades and use-changes meant that

no clear structure

was visible in the space.
_I
I_
¯I The new forecourt
Photo: Stefan Meyer I¯
The office building, completed in 1968, has been subjected to a

complete refurbishment.

In previous years, the upper two floors had already been completely renovated and the office space there redesigned.
Lithium 20
_I
I_
¯I The "garden room"
Photo: Stefan Meyer I¯
Lithium 30
The outdoor facilities have also been completely updated and now offer high-quality recreational space as well as the opportunity for

temporary outdoor work.

_I
I_
¯I Open Space
Photo: Stefan Meyer I¯
Lithium 40
Two complementary areas reflect the needs of staff and visitors: The

Open Space

is intended as a shared meeting place. Great emphasis was placed on accessibility, openness, and versatility. The even transition from inside to outside is not only evident in the flowing material and height-equal transition of the floor, but also in the ceilings, which were inspired by the color of the exterior facades.
_I
I_
¯I The espresso bar
Photo: Stefan Meyer I¯
Lithium 80
The spacious

espresso bar

is a central meeting place for employees and guests alike.
_I
I_
¯I the lounge
Photo: Stefan Meyer I¯
Waiting becomes a pleasure in the cozy

Lounge.

Lithium 50
_I
I_
¯I Open conference room
Photo: Stefan Meyer I¯
Lithium 70
Freely accessible meeting areas are integrated in the

open space.

_I
I_
¯I View to the enclosed space
Photo: Stefan Meyer I¯
The open space surrounds the

Enclosed Space,

which combines more secluded features such as training and meeting rooms, video conferencing rooms, and quiet areas.
Lithium 60
_I
I_
¯I Im Enclosed Space
Photo: Stefan Meyer I¯
The Enclosed Space was deliberately set off in a different color from the Open Space: a palette of warm shades of yellow and green create a

pleasant atmosphere

for more reserved work and discussions.
Lithium 100
_I
I_
¯I conference room
Photo: Stefan Meyer I¯
Lithium 110

State-of-the-art training and conference rooms

leave nothing to be desired.
_I
I_
¯I the auditorium
Photo: Stefan Meyer I¯
Lithium 120
For the hosting of both internal and external events, 100 seats are available in the

large auditorium.

_I
I_
¯I the Cockpit
Photo: Stefan Meyer I¯
The enclosed

cockpit

is used extensively for undisturbed work.
Lithium 130
_I
I_
¯I the entrance hall
Photo: Stefan Meyer I¯
Lithium 90
The central hub of all functions: In

the entrance hall,

Open Space and Enclosed Space meet.
_I
I_
¯I the technical room
Photo: Stefan Meyer I¯
Lithium 140
In-house, state-of-the-art technology: the technical room will become the

showroom for the innovative energy concept.

_I
I_
¯I floor plan, ground floor
Plan: WEBERWÜRSCHINGER I¯

Floor plan, ground floor

Lithium grunrdriss web